Moc kawowych
faktów

Kawa z rodowodem

Dolce Gusto
05.05.2017 16:58
A A A
.

. (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)

Ziarno na wagę złota

Kawa jest jednym z najważniejszych surowców na Ziemi. Napędza światową gospodarkę, dając zatrudnienie około 25 milionom osób. Nic dziwnego, jeśli wziąć pod uwagę popyt - co roku wypijanych jest aż 500 miliardów filiżanek kawy. Plantacje znajdują się w ponad 50 krajach, większość w tzw. pasie kawowym, zlokalizowanym między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Warto wspomnieć że, uprawia się tam także kakao. Kawowiec jest rośliną wiecznie zieloną. To wysokie, rosnące do 15 metrów drzewo, przycina się na potrzeby uprawy, przez co zyskuje wygląd krzewu. Przeciętnej wielkości plantacja zajmuje 10 ha. W ciągu jednej, szczególnej nocy wszystkie drzewka zakwitają i cały ogromny obszar pokrywa się białymi, drobnymi kwiatkami o uwodzącym słodkim zapachu, przywodzącym na myśl zapach pomarańczy i jaśminu. To znak, że niedługo pojawią się owoce, których nasiona są tak niezwykle cenne.

Pochodzenie ma znaczenie

Jakimi warunkami charakteryzują się obszary, na których rośne kawa? Chciałoby się powiedzieć: wysoką temperaturą, dużą wilgotnością powietrza i żyzną glebą. Jest to jednak zbyt duże uproszczenie. Poszczególne rodzaje i gatunki kaw mają różne potrzeby - wystarczy wspomnieć, że Robusta jest mniej wymagająca i bardziej odporna na niesprzyjające czynniki zewnętrzne niż Arabika. Kawowiec rośnie więc zarówno w gorących, wilgotnych dolinach, jak i na wietrznych, mglistych stokach gór, nie straszny mu nawet zmienny klimat, oznaczający częste ulewy i wichury. Środowisko, w którym dojrzewają drzewa, jest bardzo istotne - determinuje smak przyszłych ziaren i wpływa na aromaty wyczuwalne w napoju. W zależności od czynników takich jak: częstotliwość opadów, rodzaj gleby i nasłonecznienie, ziarna mogą zyskać orzechowy, kwaskowy lub korzenny smak. Znaczenie mają także rośliny rosnące między drzewami kawowca, ponieważ to im zawdzięczamy owocowe i kwiatowe nuty wyczuwalne w kawie.

Profile smakowe

Najważniejszymi graczami na rynku kawowym są kolejno: Brazylia, Wietnam, Indonezja, Kolumbia i Etiopia. Sprawdźmy, czym charakteryzują się ziarna dostarczane przez wymienionych potentatów.

Brazylia

To właśnie stąd pochodzi 1/3 światowych zbiorów kawy. Z 4 miliardów drzew kawowca rocznie uzyskuje się ponad 2 miliony ton kawy o doskonale zharmonizowanym, delikatnym smaku - przyjemnie słodkim i niezbyt kwaśnym. Brazylijskie kawy wyróżnia aromat orzechów oraz czekolady. Najpopularniejsze odmiany z Brazylii to Arabiki: Bourbon, Mundo Novo, Typica i Maragogype, Catuai, z czego na szczególną uwagę zasługuje ta ostatnia, której smak określany jest jako "szlachetny i wyrafinowany".

Wietnam

Tutaj niepodważalnie króluje Robusta. Cechą szczególną wietnamskich ziaren jest delikatna gorycz, wynikająca z dużej zawartości kofeiny, przełamana nutą czekolady i lekko waniliowym, kwiatowym aromatem.

Indonezja

Kawy z Indonezji są niezwykle orzeźwiające. O ich wyjątkowości stanowi aromat drzewa cedrowego i posmak orzechów arachidowych. Niekiedy wyczuwalne są także tytoniowe i szałwiowe akcenty. Z indonezyjskich ziaren powstaje mocny, pobudzający napój. W tym kraju produkuje się także najdroższy gatunek kawy, ceniony przez smakoszy na całym świecie. Mowa o Kopi luwak. Ziarna, których kilogram kosztuje około 1000 euro, wydobywa się z odchodów łaskuna, dzięki czemu zyskują niepowtarzalny, pozbawiony goryczy smak.

Kolumbia

Kolumbijskie kawy przesiąknięte są zapachem równikowego powietrza. Ich wyjątkowość najlepiej oddają określenia: delikatne i jedwabiste. Dobre nasłonecznienie i wysokie temperatury sprawiają, że ziarna zyskują bogaty smak, w którym wyczuwalne są nuty czekolady, miodu i karmelu.

Etiopia

Etiopia stanowi ojczyznę kawy, a ziarna pochodzące z tego kraju należą do jednych z najlepszych na świecie. To także jedyne miejsce, gdzie drzewa kawowca uprawiane są w sposób niezmieniony od niemal tysiąca lat. Ziarna z Etiopii charakteryzują się lekko pikantnym smakiem połączonym z subtelnym aromatem owoców cytrusowych. Kawę pochodzącą z prowincji Harrar wyróżniają ponadto nuty mango, brzoskwini i jagód.

Niektórzy twierdzą, że kawa jest jak wino i trudno odmówić im racji - ile plantacji, tyle aromatów. Dlatego warto otworzyć się na nowe smaki, testować różne gatunki i czerpać z picia swojego ulubionego napoju jeszcze więcej przyjemności.

Przykład

Zobacz także