Moc kawowych
faktów

Kawowy savoir vivre po włosku

Dolce Gusto
30.05.2017 14:49
A A A
NESCAFÉ® Dolce Gusto®

NESCAFÉ® Dolce Gusto® (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)

Moja znajoma wybrała się ostatnio do Rzymu. Na jeden dzień. Taka spontaniczna wycieczka, sprowokowana wyjątkowo atrakcyjną ceną biletów. Plan był prosty: zwiedzić centrum i napić się pysznego cappuccino.

Bez problemu znalazła idealny lokal - kameralną kawiarnię, zlokalizowaną na wąskiej, brukowanej uliczce. Po chwili przy stoliku pojawił się miły staruszek. Gdy usłyszał, czego oczekuje klientka, jego twarz nabrała dziwnego wyrazu.

- Jest po 11 - powiedział.
- Tak, ale dzisiaj wyjeżdżam - brnęła dalej znajoma, która przeleciała 1500 km po to, by napić się dokładniej takiej kawy, na jaką miała ochotę.
- Proszę Pani, jest po 11, o tej porze cappuccino się nie pije.

I na tym zakończył dyskusję. Nie pomogły prośby ani groźby, znajoma musiała obejść się smakiem i wypić espresso. Trzeba przyznać, że Włosi podchodzą do tematu kawy bardzo poważnie.

Kawowy savoir vivre obejmuje zaledwie kilka zasad. Warto się z nimi zapoznać, by oszczędzić sobie niemiłych niespodzianek i uniknąć kulturowego faux pas.

Kawowy savoir vivre
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Jak odłożyć łyżeczkę?

W teorii proste, w praktyce odrobinę mniej. Przede wszystkim łyżeczki nie należy opierać o kant spodka, ponieważ taka pozycja może sprawić, że ściekające krople pobrudzą stół. Odkładamy ją po prawej stronie talerzyka, tak, by dotykała go wypukłą stroną "główki". Niestety, choćby nie wiem jak apatycznie wyglądała kremowa pianka, nie wypada oblizywać łyżeczki.

Co zrobić z wodą?

Niektórzy sięgają po wodę dopiero po wypiciu kawy, jest to jednak niewłaściwa praktyka. Woda, podawana zazwyczaj w niewielkiej szklance, służy do przepłukania ust jeszcze przed pierwszym łykiem espresso. "Wyczyszczenie" kubków smakowych pozwala w pełni docenić walory smakowe ziaren.

Jak pić espresso?

Do sączenia podczas długich, towarzyskich spotkań służą kawy takie, jak cappuccino czy latte. Espresso powinniśmy wypić w dwóch, trzech łykach, zanim zrobi się zimne.

Na koniec jeszcze dwie zasady, które mogą się przydać, kiedy to nam przyjdzie serwować kawę gościom.

Z ciastkiem czy bez?

Bez ciastka. Tak przynajmniej uważają kawowi radykałowie, argumentując sensownie, że ciastko odwraca uwagę od smaku kawy. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie kawy bez czegoś słodkiego, najlepszym rozwiązaniem będzie ciastko korzenne lub kruchy herbatnik.

Kawowy savoir vivre

Jakie naczynie wybrać?

Kawę podajemy w filiżankach - najlepiej białych, gdyż są najbardziej eleganckie. Do kaw czarnych serwujemy dodatkowo dzbanuszek z mlekiem, które powinno być lekko podgrzane, żeby nie ochładzało napoju. Kawy o widocznych warstwach, np. latte macchiato lub frappe, będą najlepiej prezentować się w wysokich szklankach. Niezależnie od tego, czy korzystamy z porcelany, czy ze szkła, nie zapomnijmy o elementach obowiązkowych takich jak spodek i łyżeczka.

Przykład


Zobacz także