Moc kawowych
faktów

Bezbłędna kawa w kapsułce

Dolce Gusto
30.05.2017 16:55
A A A
 Błędy w parzeniu kawy

Błędy w parzeniu kawy (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)

Brak świeżości

Kawa wietrzeje. Nie pomoże trzymanie jej w lodówce. Najlepszym rozwiązaniem byłoby każdorazowe mielenie ziaren, ale to czasochłonne. Kawy dostępne w supermarketach, mimo długiej daty przydatności, po otwarciu szybko tracą zapach i smak. Dlatego warto wybrać kawę w kapsułce, która dzięki hermetycznemu zamknięciu zawsze zachowuje świeżość i aromat.

Zły dobór ziaren

Parzysz kawę zgodnie ze sztuką, a jednak nie jest smaczna? Być może po prostu trafiasz na kiepskiej jakości ziarna. A gdyby tak kwestię doboru ziaren powierzyć profesjonalistom? W kapsułkach NESCAFÉ® Dolce Gusto® znajdziesz wyrafinowane mieszanki kaw z całego świata, dobierane przez najlepszych baristów. Zyskasz też gwarancję, że kawa za każdym razem będzie tak samo smaczna.

Parzenie kawy

Jeśli robisz kawę w ekspresie ciśnieniowym, musisz zadbać o odpowiedni czas ekstrakcji. Idealny czas parzenia wynosi około 25 sekund. W przypadku zbyt długiej ekstrakcji kawa będzie przepalona, co poznasz po ciemnej cremie i gorzkim smaku, w dodatku pojawią się szkodliwe dla zdrowia substancje. Z kolei parząc kawę zbyt krótko, możesz spodziewać się napoju pozbawionego aromatu, o wodnistej konsystencji. W takim wypadku crema będzie bardzo jasna i szybko zniknie. Kapsułki z kawą NESCAFÉ® Dolce Gusto® sprawią, że już nigdy nie będziesz musiał wylewać zbyt mocnego lub pozbawionego smaku napoju każda kawa będzie perfekcyjna.

 Błędy w parzeniu kawy, przed którymi uchroni Cię kawa w kapsułkach
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Nieodpowiednio zmielone ziarna

Za drobno zmielone ziarna sprawią, że kawa będzie gorzka i niesmaczna. Za grubo - że będzie lurowata, ponieważ woda zbyt szybko przefiltruje ziarna i nie zdąży wydobyć z nich aromatu. Uzyskanie optymalnego stopnia zmielenia wymaga odpowiednich akcesoriów, jednak nawet najdroższy młynek nie daje gwarancji sukcesu. W zależności od ciśnienia ekspresu i rodzaju kawy niezbędny jest konkretny stopień zmienienia. Kawa w kapsułkach NESCAFÉ® Dolce Gusto® jest przygotowana tak, byś pijąc swój ulubiony napój, mógł poczuć każdą, nawet najsubtelniejszą nutę smakową.

Optymalna porcja

Rano masz ochotę na szybkie espresso, a popołudniu na ogromny kubek cappuccino. tyle że nigdy nie możesz trafić z proporcjami - zawsze zaparzasz za dużo albo za mało kawy. Espresso zmienia się w americano, a cappuccino wystarcza tylko na kilka łyków. Niby lepiej zrobić trochę więcej esencji i wykorzystać ją później, ale kto chce pić odstaną kawę? Świeża jest zdecydowanie smaczniejsza. Ekspresy NESCAFÉ® Dolce Gusto® sprawią, że zapomnisz o tym problemie - wystarczy, że zdecydujesz, na jaką kawę masz ochotę (Latte Macchiato, Ristretto Ardenza, a może Lungo Intenso lub Grande Intenso?), włożysz kapsułkę do ekspresu i przyciśniesz odpowiedni przycisk, a otrzymasz idealnej wielkości napój.

Przykład

Rano masz ochotę na szybkie espresso, a popołudniu na ogromny kubek cappuccino. tyle że
nigdy nie możesz trafić z proporcjami - zawsze zaparzasz za dużo albo za mało kawy. Espresso
zmienia się w americano, a cappuccino wystarcza tylko na kilka łyków. Niby lepiej zrobić trochę
więcej esencji i wykorzystać ją później, ale kto chce pić odstaną kawę? Świeża jest zdecydowanie
smaczniejsza. Ekspresy NESCAFÉ Dolce Gusto sprawią, że zapomnisz o tym problemie -
wystarczy, że zdecydujesz, na jaką kawę masz ochotę (Latte Macchiato, Ristretto Ardenza, a może
Lungo Intenso lub Grande Intenso?), włożysz kapsułkę do ekspresu i przyciśniesz odpowiedni
przycisk, a otrzymasz idealnej wielkości napój.
Zobacz także