Moc kawowych
faktów

Kawa na zdrowie!

Karol Wójcicki
11.10.2017 12:39
A A A
Kawa chroni przed cukrzycą

Kawa chroni przed cukrzycą (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)

Kawa lekiem na całe zło tego świata? Być może tylko w poniedziałkowy poranek. Jednak naukowcy po raz kolejny dowiedli, że jeden z jej składników może w przyszłości ochronić nas przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca.

Zachorowalność na cukrzycę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich 50 lat. Nie jest przypadkiem, że liczba zachorować wzrastała wraz ze wzrostem otyłości u ludzi. Gdy w 1985 roku odnotowano na całym świecie "zaledwie" ok. 30 milionów zachorowań, w 2010 było już ich 285 milionów. Głównym objawem choroby jest wysokie stężenie glukozy we krwi. Może to doprowadzić do chorób układu krążenia, udaru mózgu, pogorszenia wzroku, niewydolności nerek czy nawet złego krążenia krwi w kończynach, prowadzącego do ich amputacji.

Aż 90% chorych cierpi na cukrzycę typu 2. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że jeden ze składników kawy - kafestol - wykazuje działania ochronne przeciwko występowaniu właśnie tego typu cukrzycy!

Kawa chroni przed cukrzycą
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Badania przeprowadziła grupa naukowców z Aarhus Universyty w Danii, a ich wyniki opublikowali na łamach pisma "Journal of Natural Products". Choć naukowcom do tej pory udało się zidentyfikować kilka substancji, które mogą pomagać w spowolnieniu lub nawet uniknięciu rozwoju cukrzycy typu 2, to większość z nich badano wyłącznie in vitro. Duńscy naukowcy po raz pierwszy podjeli badania na myszach uzyskując bardzo zadowalające rezultaty.

Eksperyment przeprowadzono na trzech grupach zwierząt gdzie wszystkie były podatne na rozwój cukrzycy. Dwie grupy otrzymywały do jedzenia różne dawki kafestolu, a trzecia stanowiła grupę kontrolną. Po trwającym 10 tygodni eksperymencie, obie grupy karmione składnikiem kawy miały wyraźnie niższe stężenie glukozy we krewi niż trzecia grupa kontrolna. Poprawiła się ponadto ich zdolność wydzielania insuliny.

Kawa chroni przed cukrzycą
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Pozytywnym odkryciem było również to, że kafestol nie powodował zbyt niskiego stężenia cukru we krwi, co jest częstym skutkiem ubocznym niektórych leków przeciwcukrzycowych.

Odkrycie duńskich naukowców co prawda dalekie jest jeszcze od postawienia wniosku, że picie kawy wyklucza występowanie cukrzycy. Należy pamiętać, że badania przeprowadzono zaledwie na myszach. Jednak te eksperymenty otwierają drogę do badań nad nowymi lekami przeznaczonymi do terapii i zapobieganiu tej choroby u ludzi.

Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby uczcić odkrycie naukowców filiżanką ulubionej kawy!

karol

Przykład

Zobacz także