Moc kawowych
faktów

Kawa jak perfumy

Dolce Gusto
09.11.2017 16:57
A A A
Kawa jak perfumy

Kawa jak perfumy (NESCAFÉ® Dolce Gusto®)

Już sam smakowity zapach kawy może wyciągnąć z łóżka niejednego śpiocha. Jednak jest to rów-nież najbardziej ulotne wrażenie, jakie odbieramy zmysłami. Składa się na nie złożona kombinacja wielu cząsteczek aromatycznych.

Zidentyfikowane zostało ponad 800 związków chemicznych znajdujących się w wypalonych ziarnach kawy. Większość z nich może mieć wpływ na smak gotowego napoju, ale prawdopodobnie tylko kilkadziesiąt odpowiada za zapach. To dlatego, że percepcja zapachu zależy zarówno od stężenia, jak i od progu wyczuwalności węchowej konkretnego związku.

Kawa jak perfumy
NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Niedoceniony zmysł

Ludzki węch nie jest wcale tak słabo rozwinięty, jak wydaje się wielu osobom. Ostatnie badania dowodzą, że jest on bardziej czuły, niż naukowcy przypuszczali od około XIX wieku.

Łatwiej sprawdzić swoje zdolności w rozróżnianiu kolorów - w internecie dostępne są różnego rodzaju testy, choćby takie, gdzie należy ustawić barwne kwadraty w odpowiedniej kolejności, tworząc gradient. Jak jednak przeprowadzić podobne badanie dotyczące węchu? Niestety nie da się tego zrobić, mając do dyspozycji wyłącznie ekran laptopa. Być może dlatego tak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak wiele nut zapachowych potrafi wyczuć.

Kawa jak perfumy
NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Co nadaje kawie zapach

Podczas wypalania kawa zyskuje charakterystyczne nuty smakowe i zapachowe, dlatego jest to tak istotny proces. Przed nim ziarna mają ograniczoną paletę aromatów, w dodatku nie są one zbyt zachęcające. Pod wpływem temperatury i obróbki mechanicznej związki chemiczne ulegają modyfikacji. Wtedy można także manipulować tymi zmiennymi, aby wydobyć pożądane cechy.

Temperatura i długość wypalania mają wpływ na smak i zapach - im łagodniejsze warunki, tym więcej delikatnych, roślinnych i owocowych nut zostaje zachowanych. Tymczasem między innymi dłuższy czas obróbki skutkuje pojawieniem się dymnych, czekoladowych i karmelowych aromatów.

Kawa jak perfumy
NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Kawa nuta po nucie

Szczegółowe badanie cząsteczek mających wpływ na aromat kawy to skomplikowane zadanie.  Wszystkie elementy składające się na niego prawdopodobnie nie zostały jeszcze zidentyfikowane. Nie wystarczy jedynie przeanalizować skład ziarna lub zaparzonego napoju, gdyż najistotniejsze jest, jak poszczególne związki są odbierane przez człowieka.

Kawa jak perfumy
NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Naturalne procesy powodują, że z czasem cząsteczki zapachowe ulatniają się. Wrogami kawy są powietrze, światło słoneczne, wilgoć, drastyczne zmiany temperatury. By móc cieszyć się zawsze pełnym bukietem aromatów, powstały kapsułki, które chronią przed ich działaniem. W każdej hermetycznie zamkniętej kapsułce NESCAFÉ® Dolce Gusto® znajduje się najwyższej jakości mielona kawa. Do każdego typu kawy tworzona jest specjalna mieszanka ziaren najlepiej podkreślająca jej smak. Hermetycznie zamknięta kapsułka daje pewność, że każda filiżanka kawy będzie pełna wyjątkowego smaku i aromatu.

Przykład

Zobacz także