Moc kawowych
faktów

Najdroższa kawa świata

Dolce Gusto
21.12.2017 20:21
A A A
Najdroższa kawa świata

Najdroższa kawa świata (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)

Kopi luwak jest nazywana najdroższą i najrzadszą kawą świata. Jej roczna produkcja wynosi około 400 kilogramów. Powstaje na indonezyjskich wyspach Jawie, Sumatrze, Bali i Sulawesi, a także na Filipinach, Timorze Wschodnim i w Wietnamie. Tam też najłatwiej jej spróbować, ale jest też sprowadzana do Europy i USA - kosztuje wtedy od 35 do 80 dolarów za filiżankę.

Najdroższa kawa świata
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Kto sprowadził kawę do Azji Południowo-Wschodniej

Kawa dotarła w ten region świata dzięki Holendrom w 1696 roku. Przywiezione przez nich wtedy nasiona arabiki stanowią przodków rosnących tam dzisiaj kawowców. Tereny dzisiejszej Indonezji, wtedy należące do Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej, okazały się idealne do uprawy tej rośliny. Było to pierwsze miejsce poza Arabią i Etiopią, gdzie kawa była uprawiana na dużą skalę.

Najdroższa kawa świata
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Plantacje kawy odwiedzane były przez gatunek żerujących nocą zwierząt wielkości kota, spokrewnionych z rodzinami kotowatych i hienowatych. Łaskuny, bo o nich mowa, odżywiają się głównie tropikalnymi owocami, jak mango, chiku i rambutan, a czasem uzupełniają dietę drobnymi kręgowcami i owadami. Zasmakowały także w owocach kawowca, przez co uchodziły za szkodniki. Okazało się jednak, że kawa zrobiona z ziaren, które zostały przetrawione przez łaskuny, nie tylko nadawała się do picia, ale wręcz stała się rozchwytywanym rarytasem. Gdy poznamy lokalną nazwę łaskuna - luwak oraz słowo kopi oznaczające po indonezyjsku kawę, nazwa najrzadszej kawy świata staje się jasna.

Najdroższa kawa świata
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Kawa inna niż wszystkie

Według naukowców, wiele czynników ma wpływ na niezwykły smak kopi luwak. Łaskuny, szukając pożywienia, wybierają tylko najdojrzalsze i najlepsze owoce, tym samym zapewniona jest wysoka jakość ziaren kawy. Uważa się też, że enzymy w przewodzie pokarmowym tych zwierząt zmieniają budowę chemiczną związków zawartych w ziarnach. Oczywiście po zebraniu ziaren są one dokładnie czyszczone, a następnie palone jak każdy zwyczajny rodzaj kawy, co również wpływa na smak otrzymywanego napoju.

Najdroższa kawa świata
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Profesjonalni testerzy kawy opisują kopi luwak jako aromatyczną, o bogatym, lecz delikatnym smaku. Wyraźnie wyczuwalne są w niej słodkie nuty karmelu i czekolady. Jest także pozbawiona charakterystycznego, kwaśnego smaku częstego w kawach, co przypisuje się działaniu bakterii w żołądku łaskuna. Znawcy radzą, by nabrać wprawy w rozpoznawaniu smaków kaw, nim sięgnie się po kopi luwak. Dzięki temu można w pełni docenić jej subtelny urok. Polecają też picie jej bez dodatków, lub ewentualnie z odrobiną śmietanki i cukru.

Łaskuny na plantacjach

Cena za kilogram kopi luwak może sięgnąć aż 700 dolarów za kilogram. Z tego powodu właściciele upraw kawy wpadli na pomysł, by hodować łaskuny i karmić je owocami kawowca, zamiast liczyć na to, że tym żyjącym na wolności posmakują właśnie ich plony. Okazało się, że taki proces wpływa negatywnie na jakość kopi luwak, a co gorsza, stanowi zagrożenie dla łaskunów. Przez to, że trzymane są w klatkach, wzrasta u nich poziom stresu. Nie mają też dostępu do tak różnorodnego pokarmu jak w naturze, gdzie owoce kakaowca są tylko jednym z elementów ich diety.

Najdroższa kawa świata
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

W ostatnim czasie coraz powszechniejsze staje się, że kopi luwak dostępna w Europie i USA jest oznaczana jako pochodząca od zwierząt żyjących na wolności. Wyraźnie widać, że taka kawa cieszy się większą aprobatą. Natomiast łaskuny, ponieważ nie są gatunkiem zagrożonym, bywają trzymane w domach jako egzotyczne zwierzątko domowe. Jak twierdzą hodowcy, trzymane od małego łaskuny mogą zaprzyjaźnić się z człowiekiem, a z charakteru bywają podobne do kotów.

Najdroższa kawa świata
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Przykład