Słodka
tajemnica kawy

Catuai do Brasil. Królowa wśród Arabik

Dolce Gusto
18.04.2017 13:58
A A A
Catuai do Brasil. Królowa wśród Arabik

Catuai do Brasil. Królowa wśród Arabik (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)

Podróż do źródeł kawy

Są takie zapachy i smaki, które budzą w nas ukryte pragnienia i tęsknoty: przywodzą na myśl dalekie kraje, przypominają niezwykłe momenty z naszego życia, słowem - wzbudzają emocje, dzięki którym przenosimy się w czasie i przestrzeni. Kawa niewątpliwie należy do tego typu magicznych napojów. Poranne espresso pite w piękny, letni dzień, kiedy do kuchni wpadają pierwsze promienie słońca, a zza okna dobiega śpiew ptaków, pozwala poczuć się szczęśliwym tu i teraz. Ale nie tylko... Niezwykły zapach kawy i jej głęboki aromat sprawiają, że w domowym zaciszu możemy zasmakować odrobiny egzotyki. W każdym łyku kryje się bowiem opowieść o miejscu, w którym dojrzewało ziarno. Dajmy się ponieść i wyruszmy w podróż, by odkryć tajemnice najstarszej z kaw - Arabiki.

Niezwykłe owoce

Na początek przenieśmy się do Etiopii. Jeśli wierzyć legendzie, to właśnie tu, w IX wieku, po raz pierwszy pito kawę. Niezwykłe właściwości rośliny odkrył abisyński pasterz o imieniu Kaldi, którego uwagę zwróciło niecodzienne zachowanie kóz. Zwierzęta były pobudzone, całą noc skakały i biegały... Pasterz zauważył, że ten zaskakujący przypływ energii następuje zawsze, gdy kozy zjedzą owoce z pewnego krzewu. Po radę udał się do pobliskiego klasztoru. Przeor, zaintrygowany opowieścią pasterza, postanowił rozwiązać zagadkę w najprostszy możliwy sposób - przetestować na sobie działanie tajemniczej rośliny. Ugotował owoce, wypił wywar i, jak można się domyślić, przez całą noc nie zmrużył oka.

Podróż do źródeł kawy

50 odmian Arabiki

Arabika to nie tylko najstarszy, lecz także najpopularniejszy gatunek kawy. Szacuje się, że jej uprawy stanowią aż 70 % całości. Jednocześnie jest to kawa szlachetna i wymagająca. Rośnie na malowniczych, zielonych szczytach (od 1000 metrów nad poziomem morza), w gorącym, wilgotnym klimacie (15-30 stopni Celsjusza). Przy takich preferencjach nie dziwi fakt, że większość upraw znajduje się w Ameryce Południowej i wschodniej Afryce. Jak wyglądają plantacje? Choć ciężko to sobie wyobrazić, kawa rośnie na krzewach. Owoce tych krzewów przypominają nieco czereśnie i nie nadają się do spożycia, jednak kryją w sobie cenne pestki - znane jako ziarna kawy. Ziarna są płaskie, podłużne i zielonkawe. Mało kto wie, że istnieje ponad 50 rodzajów Arabiki, a każdy rodzaj zapewnia unikatowy smak napoju.

Do zalet Arabiki zalicza się niewielką zawartość kofeiny - od 1% do 1,7%.

Catuai z serca Brazylii

Brazylia to jedno z najsłynniejszych miejsc na kawowej mapie świata. To właśnie z brazylijskich plantacji dociera do nas jeden z najbardziej cenionych rodzajów Arabiki - Catuai o wyjątkowym, aksamitnym smaku. Ta kusząca słodyczą odmiana, łącząca w sobie nutę miodu i fiołka oraz niepowtarzalny, delikatny aromat, dostępna jest na stronie www.dolce-gusto.pl. Co ciekawe, jakość tej kawy wpisana jest w jej nazwę: "Catuai" w rdzennym, amerykańskim języku znaczy "bardzo dobra". Wystarczy zaparzyć ziarna brazylijskiej Arabiki, by wraz z aromatem kawy poczuć wilgotne, równikowe powietrze, przesiąknięte zapachem tropikalnych roślin.

Kawa zawsze i wszędzie

Do zalet Arabiki zalicza się niewielką zawartość kofeiny - od 1% do 1,7%. Gatunek stanowi podstawę wielu różnych kaw - intensywnego Espresso, aksamitnego Lungo z dużą ilością luksusowej pianki, kremowego Cappuccino rodem z włoskiej kawiarenki, a nawet bezkofeinowego Espresso decaffeinato, którym można cieszyć się o każdej porze dnia i nocy.

Na jaką kawę i podróż macie dziś ochotę?

Przykład

Zobacz także