Słodka
tajemnica kawy

Nie tylko dla singli

Dolce Gusto
20.07.2017 17:17
A A A
Kawy jednorodne

Kawy jednorodne (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)

Dla osób, które popijają kawę raz na jakiś czas, w towarzystwie znajomych, a nawet dla tych, którzy rozpoczynają każdy dzień od filiżanki espresso, pozostając przy tym jednak amatorami i miłośnikami kawy, a nie profesjonalnymi baristami, pewne określenia związane z kawą mogą być niezrozumiałe. Do jednych z najbardziej enigmatycznych należą z pewnością: kawa single origin, kawa jednorodna oraz kawa speciality. W tym artykule wyjaśnimy pokrótce, co znaczą, a także do czego może być przydatna ta wiedza.

Kawy jednorodne
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Kawy jednorodne

Zacznijmy od tego, że wszystkie wymienione powyżej nazwy oznaczają to samo - kawę z jednego zbioru, pochodzącą z konkretnej plantacji i określonego rejonu. Przeciwieństwem kaw single origin są blendy - czyli mieszanki kaw, zdecydowanie popularniejsze i łatwiejsze do nabycia niż kawy jednorodne. Single wyróżnia przede wszystkim ich unikatowość i identyfikowalność. Wybierając ziarna, wiesz dokładnie, jakie jest ich źródło, a w smaku swojego ulubionego napoju możesz wyczuć niepowtarzalne nuty, charakterystyczne dla określonej uprawy. W niektórych kawach jednorodnych wyraźnie czuć aromat świeżych ziół, a w innych odnaleźć można wspaniały posmak czekolady, karmelu lub przeróżnych owoców, np. śliwek, grejpfruta, winogron. Brzmi dobrze, prawda? By jak najlepiej poczuć oryginalny smak danej kawy, powinieneś wybierać jasno palone ziarna (ten rodzaj palenia znany jest także jako New England) i zrezygnować z dodawania mleka, które osłabia aromat kofeinowego napoju. Głębię nut smakowych pozwoli Ci wydobyć przygotowywanie kawy metodami alternatywnymi - w dripperze, chemexie, czy syfonie.

Kawy jednorodne
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Jamaica Blue Mountain

Najbardziej znaną kawą jednorodną i jednocześnie jedną z dwóch najdroższych kaw świata, zaraz obok Kopi Luwak, jest Arabika Jamaica Blue Mountain, uprawiana w Górach Błękitnych na Jamajce. Jamaica Blue Mountain rośnie w niezwykłych warunkach naturalnych, gdyż całe góry pokryte są gęstą mgłą, która w połączeniu z mocnym, tropikalnym słońcem sprawia, że obszar ten nabiera wyjątkowego, magicznego wyglądu. Same ziarna również prezentują się niecodziennie, dzięki niebieskawemu odcieniowi. Poza walorami estetycznymi mgła ma znaczenie praktyczne - spowalnia proces dojrzewania ziaren i sprawia, że rosną one bardzo gęsto. Jamajka Blue Mountain wyróżnia się słodkawym smakiem, w którym wyczuwalne są nuty czekolady, a także delikatna kwaskowatością. Jednak same słowa nie są w stanie oddać tego głębokiego, idealnie wyważonego smaku. Kawy Jamaica Blue Montain, podobnie jak innych kaw jednorodnych, trzeba po prostu spróbować. Dopiero gdy napijesz się kilku łyków danej kawy single origin, będziesz mógł ocenić, czy to jest właśnie to, czego szukasz.

Przykład

Zobacz także