Słodka
tajemnica kawy

Jak rozpoznać piankę idealną?

Dolce Gusto
20.07.2017 17:56
A A A
Jak rozpoznać piankę idealną?

Jak rozpoznać piankę idealną? (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)

Jak powinna wyglądać idealna pianka? Co zrobić aby nie była zbyt rzadka ani zbyt ubita? Podpowiadamy!

1. Idealna pianka powinna być wolna od "bąbelków". Zbyt duże pęcherzyki powietrza są niepożądane, ponieważ zostawiają na języku nieprzyjemne wrażenie suchości. Jeśli zastanawiałeś się kiedyś, po co barista uderza o blat dzbanuszkiem, w którym znajduje się spienione mleko, odpowiedź brzmi: by zniwelować pojedyncze "bąbelki", które wkradły się do pianki w trakcie ubijania.

2. Prawidłowo zrobiona pianka powinna mieć kremową, przyjemną teksturę. Jej konsystencja powinna być lekka, a powierzchnia gładka, powinno dać się ją swobodnie wlać do naczynia. Jeśli piana jest sztywna i ma nierówną powierzchnię (bariści nazywają taką pianę "pianą morską") - coś poszło nie tak.

Jak rozpoznać piankę idealną?
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

3. Niektóre mleka nadają się do ubicia lepiej, a inne gorzej. Od czego to zależy? Wcale nie od zawartości tłuszczu, lecz od zawartości białka. Im więcej białka w mleku, tym łatwiej przyjdzie stworzenie pianki idealnej. Jednak zawartość tłuszczu też ma znacznie - wpływa na trwałość pianki. Ciekawostka: mleko bez laktozy będzie się pienić o ile jest bogate w białko. Jeśli nie tolerujecie laktozy, ale uwielbiacie mleczną piankę - nic straconego!

4. Pianki alternatywne: wersja dla wegetarian i odważnych. Gdy mowa o kawie z mlekiem, na myśl nasuwa się przede wszystkim mleko krowie. Warto wiedzieć, że nie stanowi ono jedynej opcji. Jakość pianki i łatwość ubijania zależy od ilości białka, a najwięcej zawiera go... mleko kozie! Jeśli nie straszne Wam produkty od tego sympatycznego zwierzęcia, droga wolna. A co z wegetarianami i weganami?  Mogą spokojnie korzystać z mleka sojowego. Co prawda, zawiera nieco mniej białka, przez co pianka nie jest aż tak gęsta, ale do kawy jak najbardziej się nada.

Jak rozpoznać piankę idealną?
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

5. Temperatura mleka podczas spieniania powinna oscylować między 60-65 stopni i w żadnym wypadku nie przekraczać 70 stopni. Ma to podwójne znacznie: w trakcie podgrzewania mleko nabiera pysznego, słodkawego posmaku. Przekroczenie temperatury 70 stopni sprawi, że będzie niesmaczne - zyska posmak tłuszczu. Co więcej, mleczna pianka nie będzie stygnąć, przez co łatwo będzie się nią poparzyć.

6. Mleko ubijane dyszą parową z ekspresu kolbowego powinno być wcześniej schłodzone, tak samo jak i naczynie (najlepiej metalowe), w którym się znajduje. Im chłodniejsze mleko, tym lepsza pianka.

7. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem ekspresu na kawę w kapsułkach NESCAFÉ® Dolce Gusto® masz problem z głowy - specjalna technologia wykona całą pracę za Ciebie, a Ty możesz mieć pewność, że pianka w Twojej kawie zawsze będzie idealna.

Przykład

Zobacz także