Słodka
tajemnica kawy

Jak przygotować kawę na zimno?

Joanna Mentel
20.07.2017 18:06
A A A
Kawa mrożona z bitą śmietaną

Kawa mrożona z bitą śmietaną (Fot. NESCAFÉ Dolce Gusto)

SHAKE IT, BEAT IT, COLD IT. JAK PRZYGOTOWAĆ KAWĘ NA ZIMNO? Zawsze mieszały mi się rodzaje kawy na zimno. Trochę wstyd osobisty, chociaż trochę też wstyd grupowy - w Polsce nie spotyka się ustandaryzowanego kawowego menu. Każda kawiarnia robi po swojemu, każdy barista też. Stąd też i wiedza na ten temat dojrzewała w mojej głowie beztrosko po swojemu.

Pora się dokształcić. Temperatura na zewnątrz jest w tym celu wymarzona. 

SHAKE IT, BABY

Uwaga: dobrze jest zaopatrzyć się w shaker. Albo przynajmniej duży czysty słoik. Z zakrętką. Albo blender, nie ręczny, a taki kubełkowy, w którym o zmiksowaniu płynów na wierzchu utworzy się pianka. Ten sam efekt można też uzyskać w domowych warunkach za pomocą ręcznego spieniacza do mleka, ale ja za nim nie przepadam.

KAWA MROŻONA

To jest dokładnie taka kawa, która prawdopodobnie robi 90% z nas, gdy ma ochotę na kawę na zimno. Moja wersja to biała kawa i pokruszony lód. Czasem dodaję cukier, ale muszę mieć wtedy naprawdę spory spadek energii. 

- 1 szklanka kawy zaparzonej tak, jak lubicie
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- 10 kostek lodu
- opcjonalnie: cukier

KAWA MROŻONA
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Do wysokiej szklanki wlej wystudzoną kawę. Jeśli słodzisz, dodaj w tym momencie cukier i dobrze wymieszaj. Lód pokrusz w blenderze na mniejsze kawałki. Wsyp do szklanki z kawą. Mleko wlej do shakera, postrząsaj minutę, spienione wylej powoli na wierzch lodu. 

KAWA MROŻONA Z LODAMI

Wersja kawy mrożonej z lodami to kawowy obłęd i cheat meal day w jednej szklance.

- 50 ml kawy zaparzonej tak, jak lubicie
- 100 ml zimnego mleka
- 100 ml ziemnej wody
- lód skruszony w blenderze
- ulubiony smak lodów - 2 gałki, nie owocowe (najlepiej: waniliowe lub śmietankowe)
- bita śmietana
- starta czekolada na wierzch

KAWA MROŻONA Z LODAMI
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Wysoką szklankę włóż do zamrażarki. Ostudzoną kawę zmiksuj w blenderze w wodą i kruszonym lodem, aby ją napowietrzyć. Dolej mleko i blenduj jeszcze prze chwilę. Wyciągnij szklanki z zamrażarki. Zacznij od nałożenia do nich lodów.  Ostrożnie zalej kawą z mlekiem i lodem. Zostaw na górze  szklanki miejsce na bitą śmietanę. Na całość zetrzyj ostrożnie odrobinę gorzkiej czekolady. Udekoruj miętą. 

NITRO COFFEE

Nitro Coffee to czarna zimna kawa, którą nalewa się "z kija", czyli z nalewaka - dokładnie tak jak piwo. Ma kremową konsystencję i delikatniejszy, a jednocześnie bogatszy smak. Nitro to nie to samo, co kawa zaparzona na zimno i pozostawiona na kilka godzin. Aby przygotować ten napój, należy przez kilkanaście godzin namaczać zmieloną kawę w zimnej wodzie. Następnie przesącza się ją przez filtr i w ten sposób otrzymuje cold brew. Do niej wystarczy już tylko dodać azot, który tworzy delikatniejsze i mniej agresywne bąbelki niż dwutlenek węgla i jest lepiej rozpuszczany w wodzie. 

FRAPPE

Frappe to nie to samo, co kawa mrożona. Jej nazwa pochodzi od francuskiego czasownika frapper, czyli: nie, wcale nie mrozić, wstrząsać ani ochładzać, ale... ubijać. Tak, ten rodzaj kawy najpierw się ubija, a później zalewa się go wodą, mlekiem i dodaje ulubione dodatki. Wymyślona i pita hektolitrami przede wszystkim w Grecji. Frappe wymyślił stosunkowo niedawno, w 1957 roku grek Dimitrios Vakondios, który podczas targów w Salonikach zabrał ochoty na kawę, ale nie miał wrzątku. Czyli  klasycznie: potrzeba matką wynalazku. Zalał kawę zimną wodą i wymieszał w shakerze.  

I już.

FRAPPE
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Ale dlaczego frappe to kawa ubita? Klasyczne frappe przyrządza się na bazie kawy rozpuszczalnej. Aby dobrze rozpuściła się w zimnej wodzie, należy najpierw ubić ją w zimnej szklance, a dopiero potem shakeować lub miksować. 

- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- zimna woda
- pokruszony lód
- 100 ml mleka
- opcjonalnie: cukier

Kawę ubij w wysokiej szklance na proszek (ja używam drugiej strony drewnianej łyżki). Zalew zimną wodą i mlekiem, całość przelej do shakera lub blendera i miksuj, aż uzyskasz piankę. Przelej z powrotem do szklanki, wsyp pokruszony lód i opcjonalnie dosłodź. 

SHAKE KAWOWY

- 2 łyżki ulubionej kawy (płynu) zaparzonej w ulubiony sposób
- 200 ml zimnego mleka
- 2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
- kilka listków świeżej mięty
- pokruszony lód - dwie łyżki

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i blenduj kilka minut, do uzyskania gładkiej konsystencji i pianki na wierzchu. Listki mięty mają być blendowane na mniejsze wiórki. Przelej do schłodzonych szklanek, na wierzch kawy połóż jeszcze jeden listek mięty. 

logotyp

Przykład

Zobacz także