Słodka
tajemnica kawy

Podaj mi ciacho, milordzie

Dolce Gusto
07.12.2017 14:04
A A A
Idealny zimowy sulfet czekoladowy z kawą

Idealny zimowy sulfet czekoladowy z kawą (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)

Idealny zimowy sulfet czekoladowy z kawą. Wyobraźcie sobie sielski-anielski obrazek zimowy. Fotel przysunięty do okna, za szybą śnieg, białe płatki latają w dół i w górę, w nogach grzeje Wam się pies zwinięty w rogalik, regały zastawione książkami rozświetlają wam małe punktowe światełka, w rogu pokoju majaczy choinka. To już?!

Tak, już!

Siedzicie zwinięci w kulkę na wygodnym, miękkim fotelu, zapadacie się w oparcie, na kolanach trzymając talerzyk. Palce dłoni grzejecie o kubek z parującą aromatycznie kawą i... co wam pasuje do tego obrazka?

No chyba tylko czekolada! Ale żeby to nie było suche ciasto. I nie ubite, jak brownie. Coś pomiędzy... musi chrupać i być jednocześnie miękkie, rozpływać się w ustach. Wait, brzmi jak suflet. Tak, ten suflet, o którym krążą mity, straszy się nimi początkujących amatorów kuchni i w narodzie wytwarza się przekonanie, że jak suflet, to straszna rzecz. Nie ruszać, nie robić, nie brać się za ubijanie białek na to ciasto. 

Idealny zimowy sulfet czekoladowy z kawą
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Oj, to się zdziwicie. Bo to jest w gruncie rzeczy bardzo proste. I z kawą! Nie może być lepszego połączenia na zimowe wieczory.

SUFLETOWE ZASADY:

1. Trzymajcie się przepisu. Jeśli trzeba ubić białka, ubijcie, nie dodawajcie całych jajek. Jeśli trzeba na coś poczekać, poczekajcie. Sufletami powszechnie się straszy, a niepotrzebnie. Trzeba tylko zrobić wszystko po kolei, nie chcieć być mądrzejszym od przepisu i wszystko będzie dobrze. 

2. Idealny suflet jest chrupiący i ścięty na zewnątrz i kremowy, lekko ciągnący się i płynny w środku. O mamo!

3. Jajka do sufletu powinny być tej samej wielkości. To znaczy: nie jedno "S", trzy "M" i dwa "L".

4. Kawa - najlepiej mała, mocna, zaparzona tuż przed dodaniem do ciasta.

5. Poniższy przepis zawiera jaja - suflety można robić tez bez ich dodatku, potrzebne są wtedy inne proporcje i tłusta, kremowa śmietana.

6. Suflet nie zawiera mąki.

SUFLET CZEKOLADOWY Z KAWĄ

Idealny zimowy sulfet czekoladowy z kawą
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

. 6 jaj średniej wielkości, osobno białka i żółtka

. 1/2 szklanki niesłodzonego kakao

. 6 łyżek stopionego masła

. 6 łyżek miodu

. szczypta soli

. 1 mała filiżanka mocnej kawy, świeżo zaparzonej - taki "mały szatan"

. 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Nagrzej piekarnik do 18O°C. Kokilki, foremki do pieczenia lub jedną większą blaszkę - w zależności w czym pieczesz - wysmaruj masłem i albo wysyp bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia. 

W dużej misce ubij razem żółtka, kakao, stopione masło, kawę, miód i sodę. Odłóż na chwilę. 

Idealny zimowy sulfet czekoladowy z kawą
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

W drugiej dużej misce: suchej i bez tłuszczu, ubij białka ze szczyptą soli, najlepiej mikserem na dużej mocy. Białka mają być sztywne.

Delikatnie przełóż 1/3 ubitych białek do miski z kakao. Szpatułką delikatnie zmieszaj białka do masy kakaowej, uważając, aby białka nie opadły za bardzo. Następnie wmieszaj kolejną 1/3 białek, wymieszaj delikatnie szpatułką i na koniec domieszaj pozostałą partię białek. Voila! O to chodziło.

Idealny zimowy sulfet czekoladowy z kawą
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Ostrożnie przełóż do foremki/foremek, piecz przez około 2O-25 minut, aż wierzch sufletu popęka i zrobi się kruchy. W środku powinien być miękki i lekko niedopieczony. Wyciągnij z piekarnika, oprósz cukrem pudrem lub kakao i podawaj jeszcze ciepłe. 

Idealny zimowy sulfet czekoladowy z kawą
Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Smacznego!

logotyp

Przykład